Članci
Vrati na kategoriju Članci

Primamljivost – mamac neovisnosti

Primamljivost – mamac neovisnosti
(Iv 15,4-5; 1. Kor 12, 21,27)

Mamac: ono što je pripravljeno kao zalogaj za životinju, divljač ili ribu, koja se želi uhvatiti: ono na što se ona mami, ono što privlači i što nekoga treba zavesti (V. Anić).

Svaki čovjek ima u sebi duboko ukorijenjenu želju za neovisnošću ili samostalnošću. Ali Bog nas je stvorio tako da ono najbolje u životu možemo iskusiti samo tada kada potpuno i ponizno ovisimo o Njemu i kada smo na ispravan način povezani s drugima.

I. Prvi zapis o grijehu neovisnosti

1) Prvi grijeh zapisan u Bibliji je – želja za neovisnošću i samostalnošću. Sotona je iskušao praroditelje čovječanstva tako što im je sugerirao ideju o neovisnosti i samostalnosti. Rekao im je da mogu postati kao bogovi znajući dobro i zlo (Post 3,5).
2) Drugim riječima, sotona ih je nagovarao da se odvoje od Boga i da postanu neovisni. Ta misao o samostalnosti (neovisnosti) bila je privlačna i naizgled bezazlena, ali je to, u stvari, bio “mamac“ kojim je Sotona ulovio prvi bračni par u svoju zamku.

II. Tragedija grijeha neovisnosti

1) Tragedija je bila u tome što je ta neovisnost donijela “otuđenje“, tj. odvojenje od Boga i osamljenost. Strašna osamljenost većine ljudi u današnjem svijetu proizlazi upravo iz tog čovjekova “otuđenja“, ili odvojenosti od Boga – i od drugih ljudi.
2) Ako netko samouvjereno ustraje na svojem putu neovisnosti i želi je po svaku cijenu – (Ne treba mi ni Bog, ni ljudi; idem tamo gdje je sve po mom) – vjerojatno će postići to što želi, ali će se ubrzo naći u zamci osamljenosti i izolacije.

III. Isus nas oslobađa iz svake zamke

1) Ovo je Evanđelje (Radosna vijest): Isus nas je došao osloboditi od naše krivnje, sile grijeha i svake sotonske zamke (Iv 8,32.36; Ps 91,1-3; 124,6-8).
2) Naš Spasitelj želi da oni koji se uzdaju u Njega, prije svega, žive u zajednici s Njim, kako bi mogli živjeti zajedništvo s drugima. A to je moguće samo ako dopuste da u potpunosti ovise o Njemu (Iv 15,4-5; Otk 3,19-20).
3) Isus želi da budemo istinski povezani s drugima (onima koji su njegovi: duševno, materijalno i duhovno). Zajedništvo kršćana u biblijskom smislu znači: bezuvjetno dijeljenje cijeloga života s onima koji zbilja pripadaju Kristovu Tijelu.

Misao vodilja u molitvi: “Nebeski Oče, evo, na raspolaganju sam Ti za svakoga tko me treba i kome Ti putem mene na bilo koji način želiš služiti.“

Pripremio: Mihael Bermanec

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće