Članci
Vrati na kategoriju Članci

Uskrs

Uskrs

Za Uskrs je važno ponoviti neke detalje vezane uz Isusa.

Isus je začet snagom Svetoga Duha. Rođen od Djevice Marije.

Isus je vječni Božji sin. Postojao je i prije nego što ga je rodila Djevica Marija.

Isus je rođen s osobinama i karakteristikama čovjeka – čovjek a ujedno Bog.

Zašto se rodio Isus?

Kroz Evu i Adama ušao je grijeh u svijet pa tako i na sve ljude, i na tebe i mene. Svi smo rođeni u grijehu. Ne postajemo grešnici jer griješimo, nego jer smo rođeni u grijehu.

Bog je pravedan i plaća grijeha za naš grijeh je smrt (Rimljanima 6,23). Bog je i ljubav i daje čovjeku odgovor. Isus je rođen da bi umro za naše grijehe. Bog je tako ljubio sve nas, svijet, da je žrtvovao svoga jedinorođenog sina za nas, da bude žrtva pomirnica zbog naših grijeha. Isus je trpio za sve naše grijehe. Ne postoji moj i tvoj grijeh zbog kojega Isus nije trpio, patio, umro.

Kristova je smrt vrhunac, najsnažniji dokaz Božje ljubavi prema nama. Umro je za nas jer nas je osobno volio. Uskrsnuće također potvrđuje da nismo djeca pukog slučaja.

Smrt Isusa Krista predstavlja središte Evanđelja. Smrt Isusa Krista jedino je rješenje za naš grijeh. Grijeh nas odvaja od Boga. To znači da su svi ljudi duhovno mrtvi ako ne prihvate Isusa Krista kao svojeg Spasitelja i Gospodara života. Tko nema Kristova duha, nije Njegov.

Kristova je smrt bila predodređena u vječnim Božjim naumima, predan je po nepromjenjivoj Božjoj odluci. Isusova smrt nije slučajnost niti incident.

O tome čitamo u Djelima 2,23 “njega ste, predana po Božjem odlučenom naumu i predznanju, uhvatili i bezakoničkim rukama razapeli i pogubili.“

Isusova je smrt prorečena u Starome zavjetu, predodređena da se ostvari u punini vremena, u vremenu i prostoru kada je odredio Bog.

O tome čitamo u:

Mateju 16,21-23

“Otada poče Isus izlagati svojim učenicima da mora poći u Jeruzalem i pretrpjeti mnogo toga od starješina i svećeničkih glavara i pismoznanaca, i da mora biti ubijen i treći dan uskrsnuti.
Tada ga Petar pozva na stranu i poče ga odvraćati, rekavši: 'Daleko to od tebe, Gospodine: tebi se to ne smije dogoditi.'
Ali on se okrene i reče Petru: 'Idi od mene, Sotono: sablazan si mi, jer ne misliš ono što je Božje, nego ono što je ljudsko.'”

Matej 17,22-23

“Dok su boravili u Galileji, reče im Isus: 'Sin čovječji će biti predan u ruke ljudima
i oni će ga ubiti, no treći dan će on uskrsnuti.' I silno se ražalostiše.“

Matej 20,17-19

“Uzlazeći u Jeruzalem uze Isus putem nasamo dvanaestoricu učenika i reče im: 'Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin će čovječji biti predan svećeničkim glavarima i pismoznancima, i oni će ga osuditi na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali će on treći dan uskrsnuti.'”

Isus Krist je umro za naše grijehe, suglasno pismima. Isus je umro za sve naše grijehe, grijehe prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Ako tvrdimo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i u nama nema istine.“ (1 Iv 1,8)

Isus je kao pravednik (nikada nije sagriješio) umro za nas nepravednike, jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave (Rim 3,23)

Isus Krist je umro dragovoljno. Isus umire radi oproštenja grijeha, on donosi i daje novi život.

“Bog iskazuje svoju ljubav prema nama time što je, dok još bijasmo grešnici, Krist umro za nas. Još više ćemo sada, kada smo opravdani njegovom krvlju, po njemu biti spašeni od gnjeva. Jer, ako smo se, dok još bijasmo neprijatelji, pomirili s Bogom smrću njegova Sina, mnogo ćemo više, pomireni, biti spašeni njegovim životom.“ (Rim 5, 8-10)

Uskrs nam govori da je Isus pobijedio smrt. Židovi su prazan grob objasnili lažno tako da su stražare podmitili da kažu da su Isusovi učenici ukrali njegovo tijelo.

Isusovo uskrsnuće može se i intelektualno dokazati činjenicama, ali takvo vjerovanje nije spasonosno, vjera srcem je spasonosna.

Kristovo uskrsnuće temelj je kršćanstva, uporišna snaga kršćana.

Uskrsnuće, prazan grob – najsnažnija potvrda Isusovih izjava, pečat na svaku Njegovu tvrdnju. Isus na svijet dolazi nadnaravno, tako i odlazi s ovoga svijeta.

Isus je jedino ime pod nebom dano po kojem nam se treba spasiti.

“I nema ni u kome drugom spasenja: jer nema pod nebom drugoga imena danog ljudima po kojemu se moramo spasiti.” (Dj 4,12)

Isus je rekao za sebe da je On put, istina i život i da nitko ne dolazi k Ocu, osim po Njemu (Iv 14,6). On prosvjetljuje svakoga čovjeka. Vidimo da je sve veći porast istočnjačkih (demonskih) religija. Božja riječ je jasna, sigurna, provjerena: “Zatim im Isus ponovno prozbori, rekavši: “Ja sam svjetlo svijeta: onaj tko mene slijedi, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlo života.” (Iv 8,12)

Život je jedino potpun, smislen, ako imamo odnos sa živim Bogom.

Onaj koji vjeruje priključuje se Božjem narodu, Crkvi. Blaženi (sretni) su oni koji nisu vidjeli, a vjeruju u Isusa! Reče njemu Isus: “Toma, povjerovao si jer si me vidio: blagoslovljeni su oni koji ne vidješe, a ipak povjerovaše.” (Iv 20,29)

Isus umire kako bi svi, koji vjeruju u tu smrt zbog grijeha i uskrsnuće za novi život, imali život vječni. Kršćanska je nada ujedno i iščekivanje da Bog ispuni sve izrečeno, posebice novo nebo i novu zemlju.

“I obrisat će im Bog svaku suzu s očiju; i neće više biti smrti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti: jer ono prijašnje je prošlo.”
I reče onaj koji sjedi na prijestolju: “Evo, sve činim novo.” I reče mi: “Piši; jer su te riječi istinite i vjerne.” (Otk 21,4-5)

Vjeruješ li prvi put u uskrsnuće, želiš primiti oproštenje grijeha, Isus te dotaknuo svojom ljubavlju, umrijevši za tebe na križu Gologote?

Kako mu vjerovati za oproštenje, o tome čitamo u Rimljanima 10,9-11

 “Jer ako svojim ustima priznaješ Gospodina Isusa i u svome srcu vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.
Dakle, srcem se vjeruje na opravdanje, a ustima se ispovijeda na spasenje.
Jer Pismo veli: 'Tko god vjeruje u njega, neće se postidjeti.'”

Ishod prihvaćanja Isusove smrti za naše grijehe:

  • imamo izmirenje s Bogom, posljedica toga je mir u našim srcima
  • u nama je život Isusa Krista – Krist u nama, bez njega nema kršćanstva
  • imamo vječni život – to je Kristov život u nama.

Oproštenje tvojih grijeha dostupno ti je ako se pouzdaš u Krista kao svoga osobnoga Spasitelja, vjerujući da je Isus umro kako bi platio smrću na križu za tvoje oproštenje.

“U kome imamo otkupljenje po njegovoj krvi, oproštenje grijehâ, prema bogatstvu njegove milosti.“ (Ef 1,7)

Možeš moliti ovu molitvu:

Dragi Bože, dragi moj Stvoritelju, priznajem ti da sam grešnik i da mi treba spasenje. Svjestan sam da se sâm ne mogu spasiti i da spasenje ne zaslužujem. Uzdam se jedino u to što je Gospodin Isus Krist umro na križu i za mene svojom nedužnom krvlju platio kaznu za sve moje grijehe. Molim te, oprosti mi grijehe, zavladaj u mojem životu i spasi me od vječne propasti. Bože, molim te, učini me svojim djetetom i izmijeni moj život. Gospodine Isuse, primam te kao svog Spasitelja i želim da Ti nadalje upravljaš mojim životom. Hvala ti. Amen.

Za vjernika je najveće bogatstvo imati Isusa u svom srcu!

Blagoslovljen Uskrs!

Pripremio: Mihael Bermanec

Ako želite više razgovarati, pošaljite email na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće