Članci
Vrati na kategoriju Članci

3 Oblika vjere

3 OBLIKA VJERE

Vjera u Boga ima više oblika pa ćemo promatrati vjeru kroz tri oblika, tri latinske riječi: Credere Deum, Credere Deo; Credere in Deum.

1. Oblik – Credere Deum
Znači vjerovati da Bog postoji, ali to vjerovanje ne mora nužno utjecati na život.
Đavao i demoni imaju takvu vjeru. “Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš: i zlodusi vjeruju, i dršću.“ (Jak 2,19) Takva vjera ne spašava.
Onaj tko vjeruje da Bog postoji, ne mora i živjeti po toj istini.

2. Oblik – Credere Deo
Vjerovati da je istina sve što Bog jest, što je Bog rekao, objavio, učinio, obećao. To je razumska vjera, ali ona isto nužno ne utječe na život. Takva vjera ne spašava.
Shvatiti istinu, a ne je prihvatiti još je za tu osobu laž jer ju nije prihvatila i ne primjenjuje je kao jedinu istinu. Takva vjera ne spašava.

3. Oblik - Credere in Deum
Vjerovati u Boga znači svoj život, svoju egzistenciju, probleme, radosti, staviti u Božje ruke.
To je vjera povjerenja, pouzdanja i predanja. To je doživljaj, iskustvo pokajanja i obraćenja. Pokajanje i obraćenje podrazumijeva okretanje od grijeha i staroga načina života. Vjera koja se drži živog Spasitelja i živoga Boga.
Takva vjera spašava.

Iz prva dva oblika vjere vidimo da je potrebno više od vjere. Možete čak i odlaziti redovito u crkvu, pjevati, moliti, čitati Bibliju, pomagati, i to sve može biti 1. i 2. oblik vjere, tzv. naučena vjera ili način da se uklopim u vjeru, možda radi kulture i sl.

Potrebna je vjera i poslušnost Bogu, Njegovoj riječi zapisanoj u Bibliji, potreban je osobni odnos s Bogom. Osoban odnos s Bogom počinje u trenutku kad shvatimo svoju potrebu za Njim, odvojenost od Njega zbog grijeha, kad priznamo da smo grešnici i u vjeri prihvatimo Isusa Krista kao svoga Spasitelja.

Ne znam jesi li znao da je Božja zapovijed da se svi ljudi pokaju.
“Ne obazirući se na ta razdoblja neznanja, Bog sada zapovijeda svim ljudima posvuda da se pokaju.“ (Dj 17,30)

Gdje se sada nalazi tvoje srce, u kojem obliku vjere. Imaš li spasonosnu vjeru, koja dolazi kroz pokajanje, oproštenje grijeha? 

Latinska riječ credere zapravo znači cor – dare, što znači darovati srce, ljubiti nekoga cijelim svojim srcem.

Bog nam daje zapovijed da ga ljubimo:
“Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim, i svom snagom svojom. To je prva zapovijed.“ (Mk 12,30)
“Ako me ljubite, držite moje zapovijedi.
I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugog Tješitelja, da on ostane s vama zauvijek: Duha istine, koga svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje. Ali vi ga poznajete; jer s vama boravi i u vama će biti. Neću vas ostaviti bez utjehe; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti; no vi ćete me vidjeti: jer ja živim, a i vi ćete živjeti. U onaj dan ćete znati da sam ja u svome Ocu i vi u meni i ja u vama. Onaj tko ima moje zapovijedi i čuva ih, on je taj koji me ljubi; a tko ljubi mene, njega će ljubiti moj Otac; i ja ću ga ljubiti i sebe mu očitovati.” (Iv 14,15-21)

Kako znamo što Bog želi od nas?

Trebamo ga slušati, čitati Bibliju da bismo to znali.
Isus te poziva da dođeš k Njemu ako nemaš spasonosnu vjeru, 3. oblik vjere. On je umro radi tvojih grijeha, dao je svoj život za tebe na Golgotskom križu, tu je iskazao ljubav prema tebi, velika je to istina. On stoji na vratima tvojega srca i kuca, ne ulazi na silu.
Isus još uvijek poziva dođi. Još uvijek traje razdoblje Božje milosti i ljubavi prema ljudskome rodu. Svatko tko se ogluši na ovaj poziv, skupo će platiti odbijanje tog poziva.

Božje osobno pitanje je: Želite li doći k meni, da život imate? (Iv 5,40)
Život je samo jedan i svakome je određeno jednom umrijeti i doći na sud pred Boga. (Heb 9,27)
Onaj tko vjeruje u Sina, ima život vječni; a onaj tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti život, nego gnjev Božji ostaje na njemu.” (Iv 3,36)

Isus daje jedini rješenje kako možemo primiti oproštenje grijeha, poznavati ga, izmiriti se s Bogom, imati vjeru i primiti život vječni koji započinje ovdje na Zemlji, a ne tek jednoga dana.
“Zaista, zaista, kažem vam: Onaj tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me poslao, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.“ (Iv 5,24)

Isus pita: Vjeruješ li to?

“A bez vjere nemoguće je njemu ugoditi: jer onaj tko pristupa Bogu, mora vjerovati da on jest i da nagrađuje one koji ga revno traže.“ (Heb 11,6)

Pripremio: Mihael Bermanec

Ako želite više razgovarati, pošaljite email na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće