Članci
Vrati na kategoriju Članci

Polazna točka

Polazna točka

Odgovor na pitanje koja treba biti polazna točka, temeljni je izazov današnjeg vremena.

Vjera je ona polazna točka od koje treba krenuti.

Većina će trenera odmah skočiti na trening i prehranu, a ako se primijeti potreba, eventualno razmišljati kako raditi na vjeri i umu.

Svi imamo vjeru u nešto.

Pitanje vjere i istine temeljni je izazov, potraga našeg vremena.

Što vam prvo pada napamet kada čujete riječ vjera, vjerovanje?

Ili kako biste dovršili rečenicu: „Vjera je…“, ili rečenicu: „Nevjera je…“

Čovjek bez vjere je kao brod bez kormilara. Vjera je ljudska potreba. Vjera nije isključivo osjećaj, emocija, premda može biti popraćena osjećajima. Ona je prije svega čovjekovo slobodno opredjeljenje za Boga, vjera je slobodan pristanak uza svu istinu što ju je Bog objavio. Vjerovati znači povjeriti se potpuno Bogu i vjerovati svemu onomu što on kaže u svojoj riječi Bibliji. Čovjek ne može sam vjerovati, već mu to objavljuje Duh Sveti (1 Kor 12,3)

Vjera je istinski Božji dar koji daruje Bog. Ključni je elemenat kršćanskog života vjera i predanje, povjerenje u nebeskog Oca i njegova sina Isusa Krista.

Vjerovanje u Boga znači napustiti svako povjerenje u vlastite snage i potpuno se prepustiti Božjoj milosti, njegovu vodstvu. Vjera je odnos zajedništva s Kristom, tako Božji život raste u nama i tako ostajemo jaki u Bogu.

Svrha je kršćanske vjere na neki način da se izdignemo iznad vlastitih, ljudskih ograničenja.

U našem kršćanskom životu ne smijemo računati samo sa svojim snagama, jer je to slabo uporište, nego moramo računati s Božjom pomoći; on nikada ne napušta svoju djecu.

Vjera je sredstvo koje nam je dano da pobijedimo svijet – grijeh, sve što se protivi Bogu, Crkvi i kršćanima, da pobijedimo svoje brige, probleme, strahove, da napredujemo. Vjera, naše povjerenje, pouzdanje u Isusa, daje nam uspjeh u toj borbi.

“Jer što god je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda koja je pobijedila svijet: vjera naša.“ (1 Iv 5,4)

Zato trebamo vjerovati i razvijati vjeru prije svega kroz slušanje i čitanje Biblije i molitvu. Kako bi vjera bila što upotrebljivija, trebamo obnavljati i ispunjavati um istinama Božje riječi. Vjeru treba njegovati, hraniti, razvijati, odgajati.

Vjera uključuje i promišljanje i vrednovanje tvrdnji, razmišljanja koje analiziramo pitanjima – kome trebam vjerovati, što trebam misliti?

To se trebamo neprestano pitati. Hrvatska je na dnu u svijetu po učenju kritičkog mišljenja.

Prema nekim stručnjacima, kritičko mišljenje na osobnoj i društvenoj razini jedna je od najvažnijih zadaća obrazovnog društva jer stavovi, zaključci, odluke drugih, dostupnost informacija mogu imati i izravne posljedice na naš život. Kršćanska vjera nije lakomislenost.

Neki ne propituju ideje, usmjeravanja jer to iziskuje određeni napor, vlastito proučavanje, a to im se ne da budući da to oduzima dosta vremena i može nas izbaciti iz zone komfora. Možemo otkriti nešto što nam trenutno ne odgovara, a istinito je. Kroz propitivanje možemo i odbaciti neke ideje koje potkopavaju temeljne osnove kršćanske vjere, možemo razviti duhovnu osjetljivost da prepoznajemo što jest, a što nije od Boga.

Kao što piše u Bibliji: „Sve provjeravajte; ono što je dobro, čvrsto držite.
Svakog se vida zla klonite.“ ( 1 Sol 5,21-22)

Za istinskog vjernika većina će reći da previše kritički razmišlja, da je previše “duhovan“, krut, da treba biti stalno pozitivan, no tako ljudi neće upoznati istinu, Kristovu ljubav kroz tebe. Npr. u sportu, u svrhu što boljeg plasmana, rade se detaljne videosnimke drugih igrača, timova, kako bi se uočile greške i pripremila se taktika i sl. U jednome klubu jedan je trener stalno psovao, vikao na djecu, bacao flašicu u zid, a roditelji su šutjeli, pričali su među sobom a da se nikome nisu požalili niti razgovarali s trenerom. Treba biti i hrabar i izreći problem. Kritičko razmišljanje ima loš prizvuk u nekim sredinama kada je u pitanju vjerovanje, ali je Božja volja da sve provjeravamo, propitujemo… kao i u sportu. Ne možemo nasjesti na ideju da se u 8 dana može izgubiti 5 kilograma, staviti si neki aparatić na trbuh i izgubiti puno centimetara u opsegu struka. Smješno, ali neki ipak nasjedaju.

Čitamo u 1. Korinćanima 5,6: „Ne znate li da malo kvasca ukvasa sve tijesto?“ Židovi su smatrali da je kvasac slika zlog utjecaja. Mala sitnica koja, dok se proširi, ima golem utjecaj i posljedice. Na sličan način utječe grijeh, u početku se ne vidi koliko velik i razarajući je njegov utjecaj.

Vjera će uvijek nadići sumnju, makar okolina stavljala pred kršćanina “razumne“ dokaze protiv vjere u Isusa Krista. Koliko god da se na njega vršio utjecaj da popusti u svojoj vjeri i bude osoba od kompromisa, osoba koja je spremna tolerirati laž radi mira u “kući“, istinski vjernik usprkos svemu neće popuštati laži. Istinska vjera dodiruje i nosi naš život usprkos svim rizicima. Vjera daje smisao životu, radost, snagu, utjehu, oslonac i nadu u teškim trenucima.

Zbog naše ljudske naravi, ne možemo imati u svakome trenutku savršenu, nepokolebljivu vjeru.

Od svoje vjere ne možemo također raditi idola jer tada sami sebe spašavamo snagom svoje vjere, sposobnošću molitve i sl. Bog bi tako bio sredstvo za ispunjavanje naših želja i postizanje nekih ciljeva.

Vjera je kao i molitva, samo su put da Bogu izručimo, predamo težnju kako bi on učinio po svojoj volji (Oče naš – neka bude Tvoja volja), ne nužno ono što smo zamislili i što tražimo od Njega, nego primamo od Njega ono što je najbolje za nas. Tko vjeruje, učvršćuje se u Isusu Kristu i ondje nalazi svoju potpunu cjelovitost i sigurnost.

Na taj način dajemo Bogu prostora u svome životu i dopuštamo mu da okrene sve u našu korist jer ono što nam Bog daje, kada sve prepustimo u Njegove ruke, uvijek nadilazi sva naša očekivanja.

Znamo da onima, koji ljube Boga, sve ide na dobro (Rim 8,28). Kršćani imaju ovo iskustvo, čak i u najgorim vremenima Bog je radio u njihovu korist, bio s njima kad nikoga nije bilo briga i zato se kršćanin ne boji budućih problema i vjeruje Isusu.

Vjera je za vjernika način razmišljanja i način življenja koji se opisuje u Bibliji.

Vjera u Boga ili sumnja, pitanje je sada?

Molite se kao sportaš kršćanin Gospodinu, koji nam je udijelio vjeru, da iz nje crpite snagu za svoj željeni sportski uspjeh, svakidašnji život te svojim životom budete svjedoci Njegove prisutnosti u svojoj okolini, današnjem svijetu.

Pripremio: Mihael Bermanec

Ako želite više razgovarati, pošaljite email na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće