Članci
Vrati na kategoriju Članci

Važna je snaga volje

Važna je snaga volje

Velik broj ljudi ima problema sa samodisciplinom i voljom.
Svaki put kad brzo gubimo interes ili smo lijeni, imamo problema sa snagom volje.
Volja nam daje unutarnju snagu i odlučnost, sposobnost pridržavanja određene odluke sve do trenutka njezina potpunog izvršenja.
Imati veliku snagu volje znači moći ustrajati u problemu i oduprijeti se kušnji.

Snaga volje je pod utjecajem stresa, problema, nekoga nepoželjnog stanja, i ono što nam treba za dobru oluku je opuštanje i smirenost.
Što smo jače ispunjeni energijom, to ćemo imati jaču volju.

Znanstvenici kažu da je snaga volje ograničeni resurs i da na puno stvari ne možemo utjecati, nemamo neiscrpnih zaliha snage volje.
Dobro nam je poznata snaga volje, ona nam pomaže da se suzdržavamo, pokrećemo, o njoj govore sportaši, menadžeri – kako biti bolji od konkurencije.
Snaga volje je najbolji prijatelj kad su stvari u redu, no što se događa kada stvari nisu u redu. Um nam daje mnogo razloga zašto ne moramo nešto učiniti. Emocije se tome također pridružuju.
To izgleda ovako, slažem se da ne učinim to kada se ionako baš i ne osjećam spremnim za to.

Znate kako to ide s našom voljom, npr. novogodišnjim odlukama, odlukama prije ljeta i sl., volja nam govori: „Sutra ćeš to nadoknaditi, pojedi do kraja da se ne baci, pokvari…“
Mi možemo trenirati snagu volje, to je kao i trening mišića, postupno izgrađivanje, ali ako se u prekratkom roku preopteretimo, a nismo spremni, možemo se brzo umoriti i iscrpiti.
Ako vježbamo snagu volje ona će s vremenom postati sve jača.

Neke smjernice:
Cilj je ovih smjernica ojačati unutarnju snagu, a ne si učiniti život kompliciranim.

1) Postaviti ciljeve, oni su prvi korak prema razvoju volje. Previše ciljeva slabi snagu volje. Brinemo
se za njih, manje radimo i patimo emocionalno i fizički. Tu treba eksperimentirati i vidjeti
koliko ciljeva je za vas osobno dovoljno, a da pritom ne izgorite.

2) Treba postupno povećavati broj i težinu zadataka. Potrebno je donijeti manju odluku i držati je se koliko si odredimo. Progresivno, postupno, od lakših prema težim zadacima.

3) Predvidite i planirajte kako reagirate za vrijeme slabe volje, slabe kontrole. Razmislite o trenucima kada se slabo kontrolirate i napravite plan o tome što tada trebate učiniti.

4) Prehrana, hrana za mozak, pomaže njegovu funkcioniranju, koncentraciji, budnosti, to sve opet može utjecati na motivaciju, raspoloženje, mogućnost nošenja sa stresom: npr. riba, avokado, borovnica, cjelovite žitarice, za neke kofein, meni osobno ne odgovara, ali sam ja npr. za hladan tuš. Samo da vas podsjetim, mozak se ne hrani proteinima, već glukozom. Glukoza se u krvi najbolje održava tzv. sporim ugljikohidratima: žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi. Znate da i previše hrane odjednom nije dobro, da je važno i ne preskakati doručak… itd.

5) Procijenite koje aktivnosti da radite ujutro, koje poslijepodne, ako možete podesiti neke aktivnosti, za koje smatrate da su najvažnije i izvršite ih kad ste najsvježiji, kada vam odgovara ta aktivnost,… kada imate rezervu volje za tu aktivnost…

6) Ispravne navike podrazumijevaju i red, rutinu, raspored, način života i razmišljanja te želje koje donose snagu za trezvenost provedbe tih aktivnosti, koje ne biste uspjeli izvršiti na nivou kojim trebate samo snagom volje.

7) Zdrava, iskrena podrška, osobe, nekoliko soba, tima, jako je važna.

8) Bog je veliki obnovitelj volje. Bog je naumio da molitva, samoća – tišina, štovanje i meditacija – duboko razmišljanje o Njegovoj riječi, budu način koji vraća, a ne iscrpljuje volju, ovoga se uvijek sjetite, zna Bog najbolje što nam treba.

Biblija nas nikad ne uči da budemo vođeni snagom svoje volje, već da budemo vođeni Svetim Duhom.
Naša duša – volja, emocije, um... htjeli bi upravljati našim životom, a Bog kaže da trebamo biti vođeni Božjim Svetim Duhom.
Volja se može puno brže iscrpiti nego tijelo. Zato nam je važan razvoj: Biblija upućuje na plod Duha, taj plod je važan za čovjekov cjeloviti napredak.
Čitamo o tome plodu u Galaćanima 5,22: to je ljubav, radost, mir, strpljivost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, samokontrola.

Snaga volje i disciplina su važne i neophodne za uspješan život, no samo naša snaga volje, sama po sebi, nikada neće biti dokraja dovoljna.

Bog po Zahariji u 4,6 poručuje: „Ne snagom, ne silom, već mojim Duhom, kaže Bog Svevladar.“
Što se događa ako se za vrijeme potrebe okrenemo Bogu umjesto snazi vlastite volje? Bog oslobađa svoju snagu u našu volju te nam daje energiju izdržati do kraja, i to uspješno.
Kršćanin je svjestan potrebe za Božjom pomoći i trebao bi znati što znači tekst iz Ivana 15,5: „Bez mene ne možete učiniti ništa.“
Ovo je jedna od najtežih kršćanskih lekcija koje trebamo naučiti u životu ako imamo namjeru uživati u životu blagoslov koji nam je dao Isus.

Ako činimo nešto bez Boga, On se obvezuje da će nas dovesti i do jako teških trenutka kako bismo shvatili: „Ako Bog kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“ (Psalam 127,1)
Moramo dopustiti Bogu da čini u nama ono što mi ne možemo. Dopustimo Njemu da on energizira, nadahne naše odluke, da nas ispuni, nadahne Duhom Svetim. Sama naša volja nije dovoljna za potpunu životnu i sportsku pobjedu.

Bog nas nije stvorio kako bismo samostalno funkcionirali, već nas je stvorio za sebe, za zajedništvo s njim.
Htio bih da vidimo tekst iz Jeremije 17,7-8:
„Blagoslovljen je čovjek koji se pouzdaje u GOSPODINA i čija nada je GOSPODIN.
Jer on će biti kao stablo posađeno kraj voda, koje širi svoje korijenje pokraj rijeke, i neće ni primijetiti kada dođe žega, nego će mu list biti zelen; i neće biti zabrinut u sušnoj godini, niti će prestati plod donositi.“
Ovaj tekst, Božja riječ nas ohrabruje da kad se pouzdajemo u Gospodina, Njegova božanska snaga i duhovno zdravlje ide kroz nas.
Dok sve oko nas vene, mi smo duhovno zdravi i jaki. A kad trenutak kušnje dođe, mi ne klonemo niti venemo, umjesto toga, naša volja i vjera raste.

Želite li biti sigurni da ste sve uključili u razvoj svoga potencijala? Važno je da razvijate i trenirate snagu volje s Bogom.

Biblija nas u Rimljanima 15,4 uvjerava da je Božja riječ namijenjena za pouku, ohrabrivanje, inspiraciju i njegovanje nade.
Zato je važno da, osim fizičkih treninga, provodite vrijeme s Bogom, Biblijom!

Pripremio: Mihael Bermanec
Ako želite više razgovarati, pošaljite email na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće