Članci
Vrati na kategoriju Članci

Što Biblija govori o pobjedi?

Legendarni trener Američkog nogometa jednom je izjavio "Nije sve u pobjedi, nego u želji za pobjedom". 


               ŠTO BIBLIJA GOVORI O POBJEDI?


Legendarni trener Američkog nogometa jednom je izjavio "Nije sve u pobjedi, nego u želji za pobjedom". To može biti pretjerivanje, ali složitI ćete se da se često gleda na veliku želju za pobjedom kao nešto što je ne kršćanski.

Problem s kojim se kršćani suočavaju je da ako se u sportu trudiš biti bolji od drugoga, to dalje možda znači da kršćanina moraju pobijediti da bi se drugi uzdigli, jer Kristov primjer je da se mi moramo poniziti da bi se drugi uzdigli. Da li je to dobro shvaćeno?

Možda je lakše za kršćanina da se drži one stare da nije važno pobijediti nego sudjelovati. Tada bi se u slučaju pobijede mogli radovati, jer nam nije bio jedini cilj pobijediti.
Kako bi kršćani trebali gledati na pobijede u sportu? Da li bi se trebali držati da nije važno pobijediti nego sudjelovati?

Možda je razlog zašto nam je to sve problem, jer ne shvaćamo u potpunosti mjesto koje nagrada ima u našem kršćanskom životu. Većina kršćana je jako pažljiva kada čita stihove "Kad ti pak daješ milostinju, neka ti ne zna ljevica što čini tvoja desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti; i Otac će ti tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratiti", Matej 6:3-4. Ideja o nagradi je povezana sa religijom koja se temelji na djelima, evanđelje o Isusu Kristu je povezano sa Božjim besplatnim darom i da smo spašeni milošću Božjom.

Što više čitamo Bibliju to nam je jasnije da Bog nema problem s time da smo motivirani nagradama. Nagrada se spominje devet puta u Propovijedi na gori i apostol Pavao je govorio o toj temi. "Ne znate li da u trkalištu svi trkači trče, a samo jedan dobiva nagradu? Tako trčite da dobijete!" 1. Korinćanima 9:24.

kaka i belong to jesus1 600x250

Biblija očekuje da nas nagrade motiviraju. Živimo kršćanski život da bi primili krunu pravednosti, molimo se u tajnosti našem nebeskom Ocu da nas nagradi, borimo se sa grijehom da ne bi bili diskvalificirani od kršćanskog života.
Motivacija je sastavni dio života i bez motivacije u životu ne bi ništa uradili. Američki pisac Ralph Waldo Emerson je rekao "Bez ambicije osoba ne može ništa započeti". Bez rada ne možemo ništa završiti. Nagradu nam poštar neće donijeti na vrata. Trebamo je zaslužiti.

Biti motiviran nagradama nije nešto loše. Zapravo je to sastavi dio nas ljudi. Sve što radimo u životu nam donosi prirodne i ne prirodne nagrade. Da saznamo da se naš prijatelj oženio iz ljubavi ili zato što je druga osoba bogata to čini razliku između prirodne i ne prirodne nagrade. Prirodno je da u brak idemo iz ljubavi, ne prirodno da to radimo iz koristi.
Na isti način treba gledati na pobjedu u sportu. Dvoje ljudi ili dva tima kada se takmiče ulaze u meč svjesni da će netko biti pobjednik ili gubitnik. Zapravo kada ne bi bili motivirani da igramo neki sport, taj sport bi prestao biti igra.

Naravno da pobjeda nije jedina nagrada u sportu. Nagrade u sportu su sve jednako važne, npr. radost koju imamo jer smo dio tima i osjećaj koji imamo kada se naše vještine poboljšavaju. Pobjeda je prirodna nagrada koja dolazi kada se natječemo i dar od Boga kada je ostvarimo.
Izazov za kršćanina je da nam pobjeda ne postane jedina motivacija i da propustimo sve dobro što sport donosi.(Pripremio: Dino Bajrić)

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće