Članci
Vrati na kategoriju Članci

Kako bi trebao izgledati kršćanski pogled na sport?

U Velikoj Britaniji tisuće kršćana svaki tjedan se bavi sportom. Kakva je situacija u Hrvatskoj? 

 


    KAKO BI TREBAO IZGLEDATI KRŠĆANSKI POGLED NA SPORT?


U Velikoj Britaniji tisuće kršćana svaki tjedan se bavi sportom. Kad pogledamo demografske skupine dođemo do brojke od 15.74 milijuna odraslih koji se svaki tjedan bavi sportom, što čini trećinu odraslih u UK. Broj je još veći kod mladeži gdje 55.2% minimalno jednom tjedno sudjeluje u sportskim aktivnostima, a najveći je kod mlađih uzrasta od 11 do 16 godina, čak 86.6%! Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Kad bi Crkva (vjernici) uistinu tim dijelom bila prisutna u navedenim demografskim skupinama, to bi na neki način značilo da bi sportaši bili najveća skupina u Crkvi. Statistički gledano Hrvatska je velikim postotkom kršćanska zemlja!

Mogu li kršćani koji se bave sportom rekreativno ili natjecateljski živjeti svoju vjeru i na sportskom terenu ili je to odvojeno? Božja volja je da to ne bude odvojeno. Božja volja je da nismo samo nedjeljni kršćani kad idemo u crkvu i da to prestanemo biti kada igramo sport, Božja volja je da naša vjera i sport idu zajedno. Bog želi da na sport gledamo kao priliku da slavimo Boga kroz darove i talente koje nam je On dao.

Kako je moguće da napravimo taj korak od kršćana koji se bave sportom do kršćana koji je u sportu, najbolje da pogledamo video koji nam pokazuje što Biblija govori o sportu.

https://www.youtube.com/watch?v=hehT2XN9HRo

Možda vam je iznenađujuće da je sport dio Božjeg dara ljudima. Ljudi su istina ti koji su izmislili sport, ali moramo se zapitati odakle nam zaigranost koju imamo? Kreativnost i želja da budemo sa ljudima i da svi ljudi, svih dobnih skupina i kultura budi dio onoga što znači biti stvoren na sliku Božju (Postanak 1:27).

Bog je stvoritelj svega i Biblija kaže da nas je stvorio na svoju sliku i zbog toga smo kreativni i sposobni udarati loptu, prepoznati dodavanje ili brže plivati. Bog koji ima zajedništvo u Svetom Trojstvu (Otac, Sin i Duh Sveti) i mi trebamo tražiti u zajedništvu sa drugima, te da ih guramo i potičemo da budu što bolji kako se približava neko natjecanje. Sport je dar od Boga kojeg trebamo koristiti za njegovu slavu, nije nešto što nema veze s Bogom.

Kad pogledamo sport i sportaše danas normalno je da se zapitamo, kako je moguće da je sport dar od Boga, kad vidimo da ima toliko loših stvari poput nasilja na sportskim terenima, korištenje nedozvoljenih sredstava - droge i varanja.

Sport, kao i sve drugo u našem životu, zbog našeg grijeha, više nije u namjeni koju je Bog imao za nas. Grijeh nas udaljava od Boga i iskrivljuje Njegove namjere. Mi koristimo naše talente da bi mi dobili slavu, ne koristimo ih za Božju slavu. Sport se uništava ne sportskim potezima, varanjem, umjesto da igramo pošteno. Grijeh utječe na sport, kao i na sve u našem životu.

Zanimljivo je da se u sportu koristi religijski rječnik. Kažemo Messi - Mesija ili Usain Bolt - Spasitelj Atletike. Istina je da postoji jedan Spasitelj i Mesija - Isus Krist. Bog ne želi da bude grijeha u sportu, pa je poslao Krista. Krist je na sebe uzeo kaznu koju mi zaslužujemo. Krist je taj koji je poslan da bi mi imali mogućnost vratiti se u igru kako treba.

Isus Krist koji je uskrsnuo, zove nas da igramo za Njegovu slavu. U Rimljanima 12:1-2 nas poziva da prinesemo svoja tijela na žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu, kao svoje duhovno bogoslužje.

To znači da kroz sport možemo/trebamo slaviti Boga.

Razmisli koja je razlika u životu jednog kršćanina kada shvati da i kroz sport možemo slaviti Boga. Možda i ti to sad shvaćaš po prvi put. Bog nije daleko od uzbuđenja kada ti igraš sport. Nije udaljen od uspona i padova koje sport donosi. Kada tebi srce lupa i Njemu srce lupa, tvoja radost je njegovo zadovoljstvo. Bog je taj koji nam je dao dar sporta.

Da li si kršćanin koji se bavi sportom ili si kršćanin u sportu? 
To ovisi o tome kako igraš, daj sve od sebe, igraj pošteno i za Njegovu slavu i znaj da tako slaviš Boga.


(Pripremio: Dino Bajrić)

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće