Članci
Vrati na kategoriju Članci

Bit prevencije

Prevencija je svjesno planiranje bolje budućnosti.

BIT PREVENCIJE


Živimo u vremenu kad bi čovjeku trebalo omogućiti da uživa plodove rezultata koji su u posljednje vrijeme postignuti znanstvenim radom i velikim tehnološkim napretkom. Zato je potrebno očuvati zdravlje.

Zaštitu i unapređenje zdravlja, prema koncepciji Svjetske zdravstvene organizacije, nije moguće ostvariti ukoliko se ne pronađe način za potpunim ispunjenjem fizičkih, umnih, socijalnih i duhovnih potreba, te svaku od tih dimenzija moramo razmatrati prilikom oblikovanja preventivnih pogleda i programa.
Prevencija je poznata od najstarijih vremena. Ali, ona je i najnovije otkriće, tj. to je način djelovanja u okviru suvremenih metoda koje imaju za cilj promjenu ponašanja radi poboljšanja načina života. Ljudima je dobro poznat logični način zaključivanja od uzorka do posljedica, ipak više pažnje se poklanja posljedicama, kao da se time mogu uspješno mogu prebroditi ili otkloniti teškoće.

Prevencija je, prema tome svjesno planiranje budućnosti na principu žetve – žanjemo ono što smo sijali.
Svatko zna da je za prevenciju potrebno vrijeme; dakle što prije počnemo to će se promjene brže uočiti. Osnovni princip prevencije treba se temeljiti na spoznaji da je neophodan novi oblik akcije; u protivnom, prevencija nam ne bi bila potrebna.


                                   Prevencija je svjesno planiranje bolje budućnosti!Sama riječ prevencija daje objašnjenje tog principa – pre – znači djelovati unaprijed, a – vent – otvaranje, pronalaženje izlaza.


Preventivno djelovati znači razviti/jati određene programe, u toku školovanja, o potrebi izmjene načina života, obrazovanja, obavještavanja, kako bismo se suočili s problemom i ograničili njegovo djelovanje ili ga u potpunosti eliminirali.

Sve snažnije je moralno osvjedočenje kako život ne treba samo održavati, već mu treba dati priliku za najviši kvalitativni razvoj. To je načelo koje daje podršku svim zaključcima i programima u oblasti zdravstvene prevencije.
Takav program mora biti elastičan, jer samo tako može obuhvatiti većinu, te najkraćim putem prihvatiti i najnovija znanstvena istraživanja u svakodnevnom praktičnom radu.

Preventivne mjere očuvanja zdravlja ukazuju na potrebu za što ranijim uvođenjem i primjenom tih mjera u životu pojedinca, u kući, školi i društvu kao cjelini.


Život sa smislom, snažni ciljevi mogu nas sačuvati od bolesti današnjice.

mr.sc. Mihael Bermanec (kineziolog)

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće