Članci
Vrati na kategoriju Članci

"Profesionalni sport i kršćani"

Profesionalni sport obiluje kušnjama i različitim izazovima.


PROFESIONALNI SPORT I KRŠĆANI


Profesionalni sport obiluje kušnjama i različitim izazovima.


Borbe, poput kušnji, dolaze jer Bog stavlja na kušnju našu slobodnu volju.

 • Kušnja počinje onda kad vam sotona (pomoću misli) predloži da popustite zloj želji, ili da opravdanu želju ostvarite na pogrešan način ili u pogrešno vrijeme. Smatramo da su kušnje oko nas, ali Bog kaže da kušnja počinje u nama. Ako nema te unutrašnje želje, kušnja vas neće privući (Jakovljeva poslanica 4,1).
 • Sumnja – sotona se trudi posijati sumnju u pogledu onoga što je Bog rekao o grijehu: Je li to zbilja loše? Je li Bog zbilja rekao da se to ne smije činiti? Nije li to Bog zabranio nekom drugom, ili nekome tko je živio u drugim vremenima? Zar Bog ne želi da budem sretan? Biblija upozorava: ”Pazite (…) da ne bi u koga od vas srce bilo opako, nevjerno, odmetnulo se od Boga živoga.” (Hebrejima 3,12)
 • Prevara –  sotona ne može govoriti istinu i naziva se “ocem laži”. Sve što kaže neistina je ili poluistina. Nudi svoje laži u zamjenu za ono što je Bog već rekao u svojoj Riječi. Govori: “Nećeš umrijeti. Bit ćeš mudar poput Boga. Možeš to učiniti bez posljedica. Nitko neće znati. Ja ću riješiti tvoj problem. Uostalom, i svi drugi to rade. To je samo mali grijeh.” Ali malo griješiti je kao biti malo trudan – naposljetku će se to itekako vidjeti!
 • Neposlušnost –  Na kraju, postupite s mislima s kojima ste se poigravali. Ono što se začelo kao ideja, izrodilo se u postupak.“Svakoga napastuje njegova požuda koja ga privlači i mami. Požuda zatim, zatrudnjevši, rađa grijehom, a grijeh izvršen rađa smrću. Ne varajte se, braćo moja ljubljena!” (Jakovljeva 1, 14-16)

 Korisno je znati kako kušnja djeluje, ali treba poduzeti konkretne korake da bismo je svladali.

 • Ne dajte se zastrašiti. Što smo bliže Bogu, bit ćemo više kušani. Naš neprijatelj trudi se uništiti nas. No nemojte da vas to uznemiruje ili posramljuje. Umjesto da se osuđujete, odnosite se prema tome kao prema sotonskom ometanju i smjesta se nanovo usredotočite na Boga.
 • Prepoznajte vlastite kušnje i budite na njih spremni. U nekim ste situacijama ranjiviji nego drugi ljudi. U nekim ćete okolnostima lako pokleknuti iako vas neke druge neće mnogo uznemiriti. Takve su situacije vaša osobna slabost i morate ih prepoznati jer sotona zasigurno zna za njih!

 Trebali bismo utvrditi uobičajeni uzorak svojih kušnji i pripremiti se na to da takve situacije što više izbjegavamo.

 • Tražite Božju pomoć. Bog je dostupan uvijek, 24 sata na dan. “Zazovi me u dan tjeskobe; oslobodit ću te, a ti ćeš me slaviti.” (Psalam 50,15) Kada se na nas obruši kušnja, jednostavno vapimo za pomoć!

Katkad nam je neugodno od Boga moliti pomoć zato što uvijek popuštamo pred istim kušnjama. Ali Bogu neće ići na živce, neće mu dojaditi, neće biti nestrpljiv ako mu stalno iznova dolazimo. Biblija kaže: “Priđimo dakle hrabro prijestolju milostivoga Boga. Primit ćemo milostivu i milosrdnu pomoć u trenucima kad nam bude potrebna.” (Hebrejima 4,16) 

Moramo li Bogu zavapiti za pomoć i sto puta na dan da bismo svladali neku kušnju, on će nam ipak rado dati milosrđe i milost, stoga mu hrabro pristupajmo.

Molimo ga za snagu da učinimo što treba, a zatim i očekujmo da će nam dati tu snagu.


1. PONOS

Uspjeh u profesionalnim sportovima često je praćen ponosom sportaša ili ponosnim stavom prema sportašu. Ponos se opisuje kao pretjerana samouvjerenost; nerazuman osjećaj veće vrijednosti zbog svojih sposobnosti, ljepote, bogatstva, položaja, bahato ponašanje ili ophođenje s drugima; drsko ili arogantno vladanje; oholo držanje. Ponos može imati i pozitivan prizvuk kad označava radost ili oduševljenje zbog nekog postupka ili nečega što posjedujemo. Neke od riječi koje imaju vrlo blisko značenje kao ponos su egoizam, arogancija, oholost. Ponosna osoba možda ne uviđa da je takva i možda svoje postupke pripisuje drugim uzrocima kako se ne bi morala suočiti s činjenicom da je ponosna. Česte su riječi hvalisanja: "On je najbolji“, „Mi smo najbolji“, „Ja sam najbolji“, „Osvojimo najviše igara“, „Pogodimo najbolje“, „Izvodimo najbolje“, „Bacamo najbolje“, „Najbolja obrana“, „Najbolja akcija“. Ponos proizlazi iz čovjekova pada srca (Marko 7,21-23), a lako prepoznajemo njegove posljedice. Bog nas upozorava na to da trebamo odbaciti ponos. Onaj tko se ne oslobodi ponosa, iskusit će negativne posljedice.

Izreke 8,13 kažu: „Bog mrzi ponos i bahatost“, a Izreke 16,18: „Oholost ide pred propašću, a uznositi duh pred padom. Izreke 21, 4: „Uznositi pogled, oholo srce pogled su grijeh“. 1. Timoteju 3,6 podsjeća nas na to da ponos stavlja osobu pod utjecaj đavla. 1. Ivanova 2,16 upozorava da ponos života nije od Oca, nego je od svijeta, a Božji narod ne smije voljeti grijeh. Dva puta se u Novom zavjetu kaže da se Bog protivi ponosnima. (Jakovljeva 4,6; 1. Petrova 5,5). Izreke 16,5 kazuju: „Mrzak je Gospodu svatko srca ohola; odista, neće ostati nekažnjen“. Svaka bi osoba trebala temeljito preispitati sebe i svoje motive te ustanoviti ima li tu karakternu crtu. Biblija pokazuje da nijedan čovjek nema razloga hvaliti se sobom ili svojim postignućima.

 1. Korinćanima 1,31: „Tko se hvali, u Gospodu neka se hvali. Jer misli li tko da je nešto, premda nije ništa, sam sebe vara“. (Galaćanima 6,3)

2. SEBIČNOST

Kada je poznati propovjednik Billy Sunday okrenuo leđa uspješnoj profesionalnoj bejzbolskoj karijeri 1893., naveo je deset razloga za odlazak. Razlog broj dva bio je "jer razvija duh ljubomore (zavisti) i sebičnosti; želju za osobnim uspjehom, bez obzira na ono što se događa drugima“. Zapravo, sport nas uči da budemo sretni kada naši protivnici ne uspiju ili kada je drugi igrač ozlijeđen, tako da smo u prednosti u odnosu na njegov položaj. Najvažniji su pobjeda i promicanje sebe. Sebičnost se može usporediti s hrđom koja se pojavljuje na željezu. Ako je željezni predmet izložen vanjskim utjecajima, mogao bi početi hrđati. No prava opasnost prijeti ako se hrđa ignorira jer s vremenom toliko nagrize predmet da ga uništi. To bi bilo kao da se u ogledalu divimo svojoj novoj odjeći, a ne vidimo prljavštinu na svome licu.
U Mateju 16,24 piše: „Tada reče Isus svojim učenicima: 'Hoće li tko za mnom poći, neka se odrekne samoga sebe, i neka uzme svoj križ, i neka me slijedi.'“
Dobro je razmišljati o tome jer sebičnost koja vlada u svijetu lako može utjecati i na nas.
Efežanima 2,2: „U kojima ste nekoć hodili na način ovoga svijeta, po knezu vlasti zraka, duhu koji sada djeluje u djeci neposlušnosti.“ Pomoću Biblije možemo provjeriti kakva je naša osobnost i izgrađivati je.


 3. SPORTSKA FILOZOFIJA

Uzmite u obzir filozofiju, "pobjeda je sve", "kad pobIjedimo, sve je u redu" i "rješenje naših problema je pobjeda". Često se to čuje s usana sportskih osoba kao i – „pobjeda stvara sreću, zabava je samo kada pobijediš“. Menadžer izgovara: „Kada stvari ne idu dobro, stvari ne idu dobro“. Ove izjave odnose se na sve češću sportsku filozofiju „pobjeda je sve“.
Razmislite o sportskom sloganu "Bez straha" koji je uhvatio maštu mladeži ove generacije. Prodani su milijuni majica i košulja s ovim sloganom koji promiče filozofiju da čovjek ima moć osvajanja. Nema straha. Možeš pronaći u sebi snagu za prevladavanje svake prepreke. Ti si Bog ili su tvoji sportski idoli bogovi.
Biblija nas uči da je život izvan Krista i Njegove savršene volje potpuno besmislen i prazan. Božja je riječ jedina pouzdana "filozofija" života.
Pazite da vas netko ne zarobi mudroslovljem i ispraznom prijevarom, po ljudskoj predaji, po počelima svijeta, a ne po Kristu (Kološanima 2,8).


4. POHLEPA

Pohlepa je jedna od definicija modernoga profesionalnog sporta. Na primjer, uzmite bejzbol. Glavni igrači lige imaju velike plaće, ali su manje financijski zadovoljni nego ikad prije. Bili su toliko obuzeti željom za višim plaćama da su 1994. godine otkazali Svjetsko prvenstvo. Profesionalni su sportovi danas prožeti pohlepom, a Biblija kaže da je to grijeh, idolopoklonstvo. Umrtvite, dakle, svoje udove koji su na zemlji: bludnost, nečistoću, strast, zlu požudu i lakomstvo, to jest idolopoklonstvo (Kološanima 3,5).
Jer, mudrost je zaštita, kao što je novac zaštita, a prednost je znanja u tome što mudrost čuva život onih koji je imaju. (Propovjednik 7,12)
Tko ljubi srebro, nikad mu nije dosta srebra, i tko ljubi bogatstvo, nikad mu nije dosta dobitka. I to je ispraznost (Propovjednik 5,10). Ne možemo živjeti bez novca, ali trebamo se čuvati pohlepe jer se pohlepan čovjek ne može zasititi od bogatstva niti zna uživati u onome što ima.


 5. RAZUZDANOST

Razuzdanost je slabost volje da se disciplinira, nesposobnost da se odrekne štetnih ugodnosti i prihvati korisne neugodnosti. Može se reći kako je ona prepuštanje života vlastitim hirovima.
Profesionalni svjetski sport također, nažalost, prožima i ono što Biblija osuđuje kao razuzdanost i nedopuštenost. Razmislite o prisutnim neobičnim reklamama piva, pijanstvu, kockanju, senzualnom plesu i odjeći, prokletstvu i bogohuljenju. Što nam Biblija govori o takvim stvarima? I nemajte udjela u besplodnim djelima tame, već ih radije razotkrivajte (Efežanima 5,11).
Profesionalne sportske zvijezde često su pod reflektorima javnosti, a u vijestima se otkrivaju njihove moralne perverzije, silovanja i napadi, javno pijanstvo, uhićenja zbog droge, ružni razvodi…
Ovo je stvarno užasno, ali pogledajte reklame tijekom poluvremena Superbowla. Superbowl je pokazao da je "najbolji" bio Mercedesov komercijalni oglas koji je prikazivao mladića koji razmišlja o prodaji svoje duše đavlu za užitke koje je mogao očekivati od posjedovanja elegantnog automobila. Reklame su postavljene na pjesmu Rolling Stonesa "Simpatija za đavla" koja je postala himnom američkih štovatelja sotone. Takvi su užici upravo onakvi grijesi na koje nas upozorava 1. Ivanova 2,16: požuda očiju, požuda tijela i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta.


6. NE ODLAZAK U CRKVU

Prošlo je nekoliko desetljeća, profesionalni sportovi nisu se igrali nedjeljom u znak poštovanja prema Gospodnjem danu i Božjoj zapovijedi da kršćani ne napuštaju vlastita sastanka. „I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela, da ne propuštamo svojega sastanka, kako je nekima običaj, nego se hrabrimo, i toliko više koliko vidite da se bliži Dan“ (Heb 10, 24-25). Đavao iskušava mnoštvo kršćana da ne poslušaju Bibliju i zamjene Božju kuću za svjetovno zadovoljstvo.


7. ŠTOVANJE HEROJA

Zagovaranje nečije vještine na jednom području ne smije se pretjerivati u izjave "Možeš učiniti sve! Ti si savršen!" Nitko ne može sve. Nitko od nas nije savršen.

Definicija idola usko je povezana sa: 1. slikom boga, upotrijebljenog kao objekt ili instrument obožavanja; 2. bilo kojim objektom gorljive ili pretjerane pobožnosti ili divljenja; 3. nečim što se može vidjeti, kao sjena ili slika u zrcalu.
„Ja sam Gospod, to je moje ime; svoju slavu neću dati drugome, ni svoju hvalu klesanim likovima. (Izaija 42,8)
Pravi je problem naša potreba gledati na nekoga. Naša potreba za idolizacijom. Naša potreba za junakom. Naš je svijet pun ljudi koje volimo idolizirati: slavne osobe, glumci, aktivisti, političari, poslovni ljudi, sportski junaci, umjetnici, glazbenici, vjerski vođe, duhovni gurui, bogati i moćni ljudi itd. Ljudi kojima vjerujemo bolji su od nas. Trebamo junaka. Trebamo nekoga kojega možemo kopirati. Želimo biti povezani s nekim boljim od nas.
Zauvijek tražimo sljedeću zvijezdu, savršenu osobu, heroja i pobjednika. Netko tko govori istinu i pokazat će nam kako uspjeti. Naša se kultura temelji na izgledu, statusu, poretku i bogatstvu. Pratimo slavne osobe jer vjerujemo da ćemo, ako ih kopiramo, postići status, slavu… Obožavamo ih zato što želimo biti oni. Želimo ono što oni imaju. Želimo da naši životi budu kao njihovi životi.

Kada pronađemo svoje heroje, navodimo njihove riječi i fraze, dopuštamo im da razmišljaju za nas, pratimo njihove savjete, njihova djela i zlodjela, kupujemo stvari koje kupuju, oponašamo ih, radimo ono što oni rade, imamo isprike za njih jer ne možemo podnijeti ako su u krivu... jer onda smo i mi u krivu.

Koliko se mladića ponaša baš kao i njihovi omiljeni sportski junaci, glumci ili glazbenici? Koliko djevojaka se odijeva, glumi i govori kao njihove omiljene osobe? Koliko od nas idolizira lijepe ljude jer želimo biti lijepi? Koliko će ljudi ponoviti istu retoriku kao i njihovi politički kandidati? Koliko crkvenih ljudi govori isti rječnik kao i njihovi omiljeni kršćanski uzori, pastori, svećenici, evangelizatori? Čak i djeca će imitirati riječi, djela i uvjerenja svojih roditelja ne propitujući jesu li dobri ili loši.
Slijedimo jer ne vjerujemo u vlastiti život. Imitiramo jer ne znamo kako misliti za sebe.
Vrlo brzo dajemo povjerenje, uvjerenje i identitet nekome tko kaže sve što želimo čuti, nekome tko izgleda onako kako želimo izgledati, s lijepim licem, toplim osmijehom, umirujućim glasom i čvrstim rukovanjem. Bezumno gledamo na druge ljude da nas vode, a oni nisu bolji od nas.

Naposljetku izlazi ljudska strana svake osobe. Kada se pouzdamo u nekoga, stavimo svoju vjeru u njega i slijedimo ga. Na kraju ćemo biti razočarani. Ljudi će nas uvijek razočarati. Osoba koju idoliziramo će ostarjeti, reći će nešto krivo, promijeniti svoje uvjerenje, učiniti nešto uvredljivo, predati se, okrenuti se protiv vas, počiniti grešnu radnju, učiniti nešto što je rekla da neće, napustiti vas.

Vaša Crkva, vaša vjeroispovijest, vaša župa, vaši kolege vjernici, vaša tvrtka, vaš savjetnik, vaš terapeut, liječnik, vaši prijatelji, vaša obitelj, roditelji, supružnic... svatko će vas na kraju iznevjeriti na neki način.
No u koga onda možemo imati povjerenja? Kome možemo ići?

Postoji samo jedna osoba koju možemo pratiti, gledati, slušati i učiti od nje bez razočaranja…, a to je ISUS KRIST.

Isus, Sin Božji je jedini. Uperite svoj pogled samo u Njega. Činite što on čini. Pratite njegov primjer. Vjerujte u Njega i predajte mu svoj život. Isus vas nikada neće razočarati. Isus je jedini i JEDAN. On sam je rekao: "Neću te zapustiti, niti ću te ostaviti." (Hebrejima 13,5)


8. PRAZNOVJERJE

Sportski komentatori kažu da nema praznovjernije skupine od profesionalnih sportskih igrača. Neki opsesivno nose isti par čarapa ili donjeg rublja i sl.. Velik broj njih ima svoje sretne čari. Neki prolaze praznovjerne rituale prije svake igre ili u svakoj igri, a to je jedan oblik vračanja (Ponovljeni zakon 18,10-12). Naše vrijeme nije u rukama zvijezda na nebu. Naša sreća, sudbina nisu pod utjecajem čari i rituala, križeva, slika, kipića i sl.

Postoje kršćani – profesionalni sportaši koji su modeli građana i dobri obiteljski primjeri. Postoje neki s jasnim svjedočanstvima vjere u Krista koji izjavljuju: "Zahvaljujem, prije svega, svome Gospodinu i Spasitelju Isusu Kristu".

Ohrabrujuće je čuti takve stvari iz usta sportskih zvijezda, ali to ne mijenja činjenicu da je svijet profesionalnih sportova, općenito govoreći, ispunjen ozbiljnim kušnjama i neposlušnošću Božjoj riječi.
Kakav primjer kršćanski profesionalni igrači daju mladima u crkvama. Ponekad možda dobivaju poruku da možeš biti velik kršćanin i ignorirati Božju riječ? Poruka koja najčešće dolazi mladima jest da oni mogu imati i svijet i Krista. Mogu slijediti samo ciljeve sportskog postignuća i zanemariti odgovornosti kršćanskog učeništva i još uvijek imati Božji blagoslov. Tako slabe kršćane mogu poticati da ih slijede i stavljaju sebe i sport iznad Božje riječi. Ponekad članovi Ckve znaju više o nekom sportu, timu ili čovjeku nego o Isusu Kristu i Njegovoj riječi.

 1. Petrova 2,11: „Ljubljeni, zaklinjem vas kao pridošlice i došljake da se klonite tjelesnih požuda koje vojuju protiv duše.“
  Judina 1,3: „Ljubljeni, dok sam sa svom brižljivošću nastojao pisati vam o zajedničkome spasenju, imao sam potrebu napisati vam kako bih vas potaknuo da se borite za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima.“
  Luka 16,13: „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara; jer, ili će jednoga mrziti a drugoga ljubiti, ili će se jednoga držati a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.“

9. LAŽ…


10. KOMERCIJALIZAM

Mudri savjeti koje možete naći u Bibliji praktični su i toliko dobri da se ničime ne mogu usporediti, uvijek su dobri i korisni, oni su poput dragulja.

Proučavanje tih rijetkih dragulja od neprocjenjive vrijednosti može vam pomoći da mudro odaberete najbolji i najisplativiji način života. Biblija daje jasnoću Božje svetosti, govori nam kako da ostanemo čisti, potiče nas na duhovno očišćenje, vraća nas na sveto življenje i nebesko razmišljanje. Govori o Osobi i stilu života koji je najbolji, i to treba biti naš temelj životne gradnje.

Biblija nije zastarjela, može nam pomoći da upoznamo istine dubokog značenja koje su poput dragulja. Savjeti o marljivom radu, poštenju, poštovanju, mudrom korištenju novca, komunikaciji i borbi protiv lijenosti neki su od primjera mudrih biblijskih savjeta.

Čovjek, koji svoju kuću gradi na stijeni, a stijena je Isus Krist, prihvaća i radosno ispunjava zapovijedi Gospodnje. Prihvaćanje mudrosti našega Stvoritelja, punog ljubavi, doista je najbolji način učenja i življenja. Cilj je živjeti smisao i puninu koju daje Krist.

Nama nije potrebna samo neka knjiga pravila, već najvažniji dokaz da je Isus Krist Gospodar mog života, što se ostvaruje onda kad znam da je poznavanje Krista postalo moja glavna ljubav, želja i cilj (Filipljanima 3,7-11) jer je On za mene izvor pravih vrijednosti (Izreke 16,6).


Pripremio: Mihael Bermanec 

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće