Duhovni fitnes
Vrati na kategoriju Duhovni fitnes

Hodati s Bogom

Hodati s Bogom

Postanak 5,21-22

“I poživje Henok šezdeset i pet godina i rodi mu se Metušalah. Nakon što mu se rodio Metušalah, Henok je hodio s Bogom tri stotine godina; i rodilo mu se još sinova i kćeri“.

Kada trener, sportaš ili navijač dobiju prinovu, pa možda i drugo, treće dijete, život postaje drugačiji. Kako da par ostane blisko povezan, kako da provode vrijeme zajedno, koliko često mogu otići negdje sami?

Henok je davno živio među ljudima koji nisu vjerovali u Boga ili nisu željeli provoditi vrijeme s Bogom, obožavati Boga. Budući da je živio prije vlakova, automobila i aviona, vjerojatno je hodao vlastitim nogama kamo god da je krenuo. Stoga, naš hod znači naš životni put. Henok nije slijedio mnoštvo. Ovaj je čovjek gledao prema Bogu kao na smjer o svom razmišljanju, govoru i djelima. Henok je živio za Boga, a ne za sebe.

Kad je Henok imao 65 godina, postao je otac i imao sina Metušalaha. Nakon što je postao otac, Henok je 300 godina vjerno hodio s Bogom i imao još sinova i kćeri. (Post 5, 21-22)

Henok je hodao u skladu, u poslušnosti Bogu. Nije okrivljavao okolnosti, ili zauzetost djecom da bude poslušan Bogu. Dok je Henok živio za Gospodina, druge je ljude poticao da čine isto. Iako nam Bog dopušta da odaberemo svoj životni put, trebali bismo ga poslušati.

"Uzdaj se u GOSPODINA svim svojim srcem i ne oslanjaj se na vlastit razum. Priznaj njega na svim svojim putovima i on će usmjeravati tvoje staze“. (Izr 3,5-6)

Budući da je Bog naš Stvoritelj, On najbolje zna i želi da naučimo „hodati po vjeri, a ne po viđenju“ (2 Kor 5, 7). Kad pogledamo oko sebe, vidimo mnoga iskušenja, ali Bog zna koji je put najbolji.

Bog je izvor svega dobroga i od Njega trebamo uvijek iznova očekivati svako dobro, nadati se, vjerovati da ćemo primiti što je potrebno, te da će On učiniti ono što je najbolje za nas.

Osloniti se na Božju pomoć možemo samo ako smo se doista otvorili, predali Njemu.

Kad čitamo Bibliju, molimo se, idemo u Crkvu i provodimo vrijeme s prijateljima kršćanima, približavamo se Bogu i učimo živjeti zreo i stabilan život. Gospodin nas uči, potiče da hodamo u ljubavi i istini: "... i hodite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas te za nas predao sebe kao prinos i žrtvu na ugodan miris Bogu (Ef 5, 2). Kad nas Bog vidi kako hodamo Njegovim putevima, On je zadovoljan: “Uvelike sam se obradovao što sam među tvojom djecom našao takve koji hode u istini, kao što smo primili zapovijed od Oca“ (2 Iv 1, 4).

Hodati s Bogom znači da je Bog uvijek s nama, iza, ispred, lijevo i desno od nas, ponašati se kao oni koji su uvijek pod njegovim okom, to je život zajedništva s Bogom, poslušnosti Njegovoj riječi, kada nam je Njegova riječ vodilja u svim našim postupcima.

"Priznaj njega na svim svojim putovima i on će usmjeravati tvoje staze." (Izr 3,6)

Žalite li se da nemate Božje smjernice, to vjerojatno znači da u nekom području svojega života ne priznajete, ne savjetujete se s Bogom.

Pripremio: Mihael Bermanec

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja košaricom i sl...
Također koristimo i Google Analytics koji sam kao i mnoge druge stranice također koriste kolačiće.

Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

U redu Izbriši kolačiće